By Cathrine Lin Pilgaard Nielsen

tirsdag den 31. marts 2015

Visitor in Burnside High School

I dag d. 31 stod jeg tidligt op for at tage med Josie i skole. Det var virkelig interessant og spændende.
Her et billede af skolen.
 


Dagens skema stod på
Fælles møde 
Engelsk 
Kemi 
Drama 
Musik 
Dans 
 
Når de har et fag er det kun en time ad gangen, derefter må eleverne flytte klasse lokale, hen til den lære de skal have. Eleverne har ikke et fast klasselokale, de kan gå i klasse med forskellige elever alt efter hvad fag de har. 
Fællesmødet var virkelig interessant. 4 skuespil, de optrådte med en slags stand-up. omkring hvordan man køre bil og at man skal huske at tage selen på i bilen. Det gjorde det virkelig godt og spændende. De have lavet en slags quiz, hvor tre elever skulle komme op og svare rigtigt på nogen spørgsmål. 

I engelsk havde eleverne læst og analyseret en bog som de skulle se på film. Så det var en rigtig hyggelig time 

Kemi var noget mere nede på jorden. Elever satte sig ned på deres plads og derefter startede læren. Læren underviste og holdte derefter en kort pause hvor elever skulle arbejde med nogen spørgsmål alene. Læren begyndte igen og forklare og derefter skulle eleverne igen arbejde alene. Elever var helt rolige og arbejdede. Ikke en eneste spurgte om de måtte samarbejde eller rykke ud af klasselokalet som mange elever spørg om i Danmark, når jeg er Lærevikar.  

Tog et billede af nogle af eleverne fra kemi timen, inden pausen 


Efter kemi var der en pause. Josie og jeg gik ud i skole gården og mødes med hendes venner. Meget specielt at går på deres udendørs gange med alle de mennesker i det samme tøj! 





Vi gik hen til en bod for at købe noget mad at spise. Hold nu op det er meget usund mad de kan købe i deres bod. En af Josies venner købte en lille slik pose som hun spiste til frokost virkelig specielt.  
 
"New Zealand ligger faktisk på en 4 plads i antal af fede indbygger"  
Det skal så også siges at det ligger til Maori at være fed/ tyk i deres natur. Maori er New Zealand oprindelige befolkning. 

Næste time var drama og elever skulle vise et stykke for to lærere som de havde øvet. Lærene filmede eleverne, efterfølgende ville de give eleverne karakter, faktisk som en eksamen. Josie var desværre ikke en af dem, der skulle performe. Men interessant at sidde og kigge på de unge mennesker. Nogen af dem havde stort talent. 

Tog et billede af nogen der performede. 


Derefter var det musik. Josie var i samme gruppe som den hun spillede med søndag, hvor jeg så hende optræde. De var igang med at skrive en sang og lave musik til, som de skulle forsætte med. Det var spændende at sidde og følge med i hvordan de arbejdede sammen som en gruppe, om at skabe en sang. Det gav mig et indblik i musik verden jeg ikke havde set før. 

Sidste time var dans 
Læren havde sat dem sammen i grupper af to. Den form for dans, de bliver undervist i er en dans hvor elever skal spille en form for skuespil i dansen og vise alle deres følelser. "En følelses mæssig dans" som Josie kaldte det. 

Eleverne havde øvet sig i flere uger med at skabe deres dans. De skulle sammen skabe en historie i dansen. Elever have tre sange de måtte danse til. 
I dag stod den så på opvisning, 14 grupper skulle skiftevis komme ind og vise deres dans, der skulle vare imellem 1 og 2 minutter. Jeg var så heldig at få lov at sidde og observere sammen med lærerne og to ældre elever der skulle hjælpe med musik og kamera. 
Det var spændende at se forskellen  i mellem eleverne. Men hold nu op hvor er der mange talent fulde unge mennesker på den skole. 

Her er et billede fra danse timen. Her opvarmer de og øver sig inden timen starter.  




Efter dans tog vi bussen hjem fra skole, en lokal bus det tog halvanden time.  
 


Jeg var godt nok træt da vi kom hjem så den stod på lidt afslapning inden aftensmad. Jess og jeg lavede aftensmad og cookies.
Aftensmaden smagte skønt og det samme gjorde cookiesne
 



Efter aftensmaden satte vi en film på, inden vi hoppede i seng. 

En glad visitor at Burnside High School 
 



Info om Burnside High School/ New Zealand School 
- Eleverne starter i 1 klasse når de er 5 år og går i primark school 
- Sidste års elever må på Josie's skole gå i det tøj de vil ellers går de fra de starter i skole og til næste sidste år med skole uniform på.  
- Josie går til dans og når de danser skal de alle have helt sort tøj på (der må ikke være noget på blusen. Hvis der er det skal de vende vrangen ud af tøjet) 
- Elverne starter i skole i februar efter deres sommerferie som de holder over julen.  
- Josies går i High School hvor der er 3000 andre elever. 

-----------------------------------------------------
Mere information kommer i morgen. Klokken er mange så må heller holde en pause. Ville bare så gerne lige dele det med jer :) knus

Forsættelse :-)
  •      Primeri School 6 kl. (10-11 år)
  •      Inter medie School (in between) 7-8 kl. (11-12 år)
  •      High School (college) 9-14 ( 13-17,18 år)

Efter 11 Klasse når man er 16 år kan man stoppe

Ca 20% stopper en så kan de ikke komme på et universitet. Hvis de dropper ud og beslutter sig for at ville gøre det færdig senere kan de tag nogen kurser men det koster penge. (Nogen gange hjælper staten hvis du ikke har nogen penge)

Man bliver nød til at gøre Hige School færdig for at komme på universitetet. Torben går på universitet og betaler 8.000 for et år på universitetet incl. bøger. Når man går på Universitet skal man ikke have skole uniform på.

Når man starter i skole koster det omkring 500 nzd for at købe alt det tøj de skal have. Shorts, slips, nederdel kort og lang (vinter og sommer) derefter omkring 250 nzd hver år til at holde det ved lige og købe nyt

Debbi og Steven giver 300 nzd hvert år for hvert barn. Det koster ikke noget at gå i skolen men skolen spøger hver år om penge til skolen så de kan lave nogen sjovere og interessante ting. Næsten alle forældre betaler. Man er ikke nød til at betalte. hvis man er fattig kan man lade være med at betaler. Men de fleste betaler 300 nzd for at hjælpe skolen.

I New Zealand har de også privatskoler. Nogen af de rigtig dyre skoler koster op til 10.000 om året. Det er sådan skoler de rige vælger til deres børn eller forælder der har høje ambitioner for deres børn.

Skolen som Jess, Josie og Torben har gået på er en virkelig go skole. Det er den største skole i syd New Zealand. Der er også en stor skole i Arckland og de to skoler er de største i NZ.

Der bor omkring 4 millioner Nz, og der er ca. 10 får for hver menneske i NZ

Ingen kommentarer:

Send en kommentar